Care e diferenta dintre o casa conventionala si o casa pasiva?

01 iunie, 2013 12:04

Care e diferenta dintre o casa conventionala si o casa pasiva?

Sa facem un exercitiu: cum pastram cafeaua calda?

Avem doua posibilitati: Sursa PHI _ www.passiv.de

1. Cu ajutorul cafetierei, cuplata la o sursa de curent electric

2. Cu ajutorul termosului, prin impiedicarea pierderii de caldura (fara consum de curent electric)

Pentru incalzirea locuintei, deasemenea avem doua variante:

1. Pentru o CASA CONVENTIONALA: Incalzirea continua a locuintei, in anotimpul rece, prin intermediul unei surse de caldura, consumatoare de energie/gaz/lemne, etc. Incalzirea trebuie sa fie continua, deoarece caldura se pierde prin ferestre, pereti, plansee, acoperis. Facturile, pentru o locuinta de 100 mp, ajung la aproximativ 250-300ron /luna.

Sau

2. Pentru o CASA PASIVA: Nu avem nevoie de un sistem de incalzire propriu-zis. Casa pasiva (termos) este atat de bine izolata iar ferestrele atat de performante energetic, incat pierderile de caldura sunt foarte reduse. . Facturile, pentru o locuinta de 100 mp, ajung la aproximativ 25-30ron /luna, cu 90% mai mici decat pentru o casa conventionala.

« Pierderile de caldura ale cladirii sunt atat de mult reduse incat cladirea aproape ca nu mai are nevoie de incalzire. Sursele de incalzire pasive ca, soarele, ocupantii cladirii, echipamentele electrocasnice si caldura recuperata din aerul extras din anumite incaperi, acopera o mare parte din necesarul pentru incalzire a casei.

Necesarul de caldura care mai trebuie acoperit, poate fi realizat prin sistemul de ventilare, mai precis prin intermediul aerului proaspat introdus in incaperi, doar daca puterea necesara sistemului nu necesita mai mult de 10W/m² de spatiu locuit. Daca incalzirea se poate face astfel, ea constituinduse in unica sursa de incalzire,putem numi cladirea « casa pasiva ». (dr. Wolfgang Feist, director al Institutului Casei Pasive, Darmstadt, Germania)