Locuinta Individuala Pasiva Mures


  • Tip proiect: Locuinta Pasiva
  • Rolul nostru: Proiectare Generala
  • Locatie: judetul Mures
  • Status: finalizata

Locatia, inafara aglomeratiei urbane, pe malul Muresului, pe un teren amplu, a inspirat mai mult decat o casa pasiva : o casa cu o autonomie energetica ridicata, in respect fata de mediul in care este inserata.

Motivele nationale romanesti, materialele naturale, natura au fost elementele cheie care au stat la baza conceptului primelor schite de proiect.

Pe langa acestea, principiile de proiectare bioclimatica respectand exigentele pentru proiectarea caselor pasive , (compactitatea volumetrica, orientarea favorabila pentru a beneficia cat mai mult de soare pe timpul iernii si a evita supraincalzirea pe durata verii, etc) au stat la baza elaborarii proiectului.

Cladirea este finalizata iar o familie cu doi copii, beneficiarii acestei case, profita de toate avantajele locuirii intr-o casa ultra eficienta energetic.

Locuinta Pasiva Mures pare ca functioneaza ‘ca la carte’, tanara familie putand beneficia in lunile reci de temperaturi in interiorul casei de aproximativ 20 grade Celsius, doar cu cateva lumanari aprinse.

Pentru perioadele cu temperaturi foarte scazute, incalzirea se face prin intermediul chemineului  si a sistemului de ventilare mecanica cu recuperator de caldura, dotat cu o baterie de incalzire pe agent termic, ce preia aerul preincalzit printr-un sistem de put canadian, recupereaza caldura din aerul extras din interior, urmand a-l incalzi suplimentar prin intermediul bateriei de incalzire, daca este necesar. Bucataria si baile sunt prevazute cu incalzire in pardoseala, insa acest sistem de incalzire este folosit foarte rar.

Bineinteles, s-a mizat pe faptul ca, mare parte din necesarul de energie pentru incalzire sa se realizeze in mod ‘pasiv’, prin intermediul aportului solar din zilele insorite de iarna, prin fatada sudica amplu vitrata, dar si prin aportul intern de caldura generat de diferitele activitati ale familiei si de utlizarea electronicelor si a electrocasnicelor.

Aceasta locuinta este deja celebra in regiune, beneficiarii spunand ca lumea este curioasa sa afle cat de confortabila si cat de cald este in casa “fara calorifere” si in casa “ in care nu trebuie sa deschida ferestrele pentru a aerisi”. Odata intrati in locuinta, acestora nu le vine sa creada ca nu exista instalat un sistem de incalzire conventional, si cu toate acestea temperaturile sunt extrem de confortabile. 

Project

Project

Project

Project

Distribuie