Locuință Individuală Pasivă Mureș
- Tip proiect: Locuinta Pasiva
- Rolul nostru: proiectant general
- Locatie: județul Mureș
- Status: finalizat_2015
Locația, înafara aglomerației urbane, pe malul Mureșului, pe un teren amplu, a inspirat mai mult decât o casă pasivă : o casă cu o autonomie energetică ridicată, în respect față de mediul în care este inserată.
Motivele naționale românești, materialele naturale, natura, au fost elementele cheie care au stat la baza conceptului primelor schițe de proiect.
Pe lângă acestea, principiile de proiectare bioclimatică respectând exigențele specifice proiectării caselor pasive , (compactitatea volumetrică, orientarea favorabilă pentru a beneficia cât mai mult de soare pe timpul iernii și a evita supraîncălzirea pe durata verii, etc) au stat la baza elaborării proiectului.
Clădirea este finalizată iar o familie cu doi copii, beneficiarii acestei case, profită de toate avantajele locuirii într-o casă eficientă energetic.
Locuința Pasivă Mureș pare că funcționează ‘ca la carte’, tânăra familie putând beneficia în lunile reci de temperaturi în interiorul casei de aproximativ 20 grade Celsius, ”doar cu câteva lumânări aprinse„, așa cum ne relatează ei.
Pentru perioadele cu temperaturi foarte scăzute, încălzirea se face prin intermediul chemineului și a sistemului de ventilare mecanică cu recuperator de căldură, dotat cu o baterie de încălzire pe agent termic, ce preia aerul preîncălzit printr-un sistem de puț canadian, recuperează căldura din aerul extras din interior, urmând a-l încălzi suplimentar prin intermediul bateriei de încălzire, dacă este necesar. Bucătaria și băile sunt prevăzute cu încălzire în pardoseală, însă acest sistem de încălzire este folosit foarte rar.
Bineînțeles, s-a mizat pe faptul că, mare parte din necesarul de energie pentru încălzire sa se realizeze în mod ‘pasiv’, prin intermediul aportului solar din zilele însorite de iarnă, prin fațada sudică amplu vitrată, dar și prin aportul intern de căldura generat de diferitele activități ale familiei și de utilizarea electrocasnicelor.
Aceasta locuință este deja celebră în regiune, beneficiarii spunând ca lumea este curioasă să afle cât de confortabilă și cât de cald este în casa “fără calorifere” și în casa “ în care nu trebuie să deschidă ferestrele pentru a aerisi”. O dată intrați în locuință, acestora nu le vine să creadă că nu există instalat un sistem de încălzire convențional, și cu toate acestea temperaturile fiind extrem de confortabile.










