Galerie Comerciala insertie contemporana in sit istoric


  • Tip proiect: Low Energy
  • Rolul nostru: urbanism, arhitectura
  • Locatie: Pta Pacii, Baia Mare, jud. Maramures
  • Status: studiu

Cladirea propusa are ca amplasament Piata Pacii, situata in centrul istoric al orasului Baia Mare. Pe o zona constituita din cladiri parazitare, asa cum a fost definit un grup de cladiri, cu vechime de circa 30-40 ani, intr-o analiza urbanistica, se propune o interventie contemporana ce va prelua functiunea preponderenta din zona, aceea de comert.  O parte a constructiilor al caror front delimiteaza piata, sunt incluse in Lista Monumentelor Istorice. 

Celelalte constructii sunt in mare parte in stare de degradare, fara vreo valoare arhitecturala semnificativa, insa ele beneficiaza de o valoare istorica, ambientala si urbanistica, ca ansamblu, datorita anumitor caracteristici de care beneficiaza.  Crearea de artere comerciale, exclusiv pietonale sau ocazional carosabile, constituie prevederi ale PUG privind reabilitarea Centrului Vechi, din orasul Baia Mare.  Insertia Contemporana din Pta Pacii se vrea a se integra contextului istoric, prin preluarea si continuarea a catorva elemente definitorii pentru zona.      

Conceptul insertiei se bazeaza pe ideea exprimarii ata in plan cat si in arhitectura fatadelor, a amprentelor parcelarului anterior.  Fragmentarea, atat in plan cat si in volumetrie, este realizata prin diverse tipuri de limbaj arhitectural.  Cladirea Complexului Minerul, din imediata vecinatate, dominanta in zona, va impune noii insertii atat regimul de inaltime dar si elemente de limbaj arhitectural. Acestea sunt  transpuse sub forma unui limbaj modern, generandu-se astfel dialogul arhitectural in acest spatiu, definind zona. 

Project

Project

Project

Project

Project

Project

Distribuie