Scoli si Gradinite Pasive

29 mai, 2015 10:42

Scoli si Gradinite Pasive

SCOLI-SI-GRADINITE-PASIVE_prezentare-conferinta_01_crop.jpg

In cadrul Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica ce a avut loc in data de 25 mai in Bucuresti, Atelier 1 a fost reprezentat de arh. Norana PETRE, Certified Passive House Designer, cu o sustinere cu tema Standardul Passive House pentru Cladirile Educationale | Scoli si Gradinite Pasive.

A fost evidentiat modul in care principiile Standardului Passive House se poate aplica si in cazul cladirilor nerezidentiale, cu predilectie in cazul Scolilor si al Gradinitelor. Astfel, au fost descrise avantajele ce sunt obtinute in cazul acestor cladiri, atat din punct de vedere al economiilor majore de energie, al confortuui termic ridicat si mai ales a calitatii si a igienei aerului din interiorul salilor de clasa. Performanta Energetica si Calitatea Aerului.

DSC_2298.jpg

Odata cu imbunatatirea performantei energetice a unei cladiri, calitatea si igiena aerului poate fi grav afectata daca nu se acorda o atentie sporita unei ventilari controlate, inca din faza de proiectare. Concentratiile crescute de dioxid de carbon, compusii organici volatili, formaldehidele din aerul din interiorul salilor de clasa neventilate corespunzator, sunt doar cativa dintre factorii care afecteaza in mod direct randamentul intelectual al elevilor.

http://atelier1.ro/scoli-si-gradinite-pasive/ **

Calitatea superioara a aerului din interiorul Scolilor si Gradinitelor Pasive este datorata unui sistem controlat de ventilare mecanica, prevazut cu elemente de recuperare a caldurii, sistem care introduce pe toata durata orelor de curs aer proaspat din exterior, filtrat de noxe, praf si polen.

Un numar mare de scoli si gradinite au fost construite sau reabilitate la standard de casa pasiva, in special in Europa Centrala. Economiile de energie masurate pentru acest tip de cladiri sunt cu circa 75% mai mici in comparatie cu imobilele educationale construite/reabilitate in mod conventional. Extra investitia in componente si detalii specifice cladirilor pasive ramane in limite rezonabile, cu o proiectare atenta aceasta amortizandu-se in primii 7-10 ani de ocupare, prin economiile majore de energie.

20150603_082233-11.jpg

Mai multe informatii tehnice cat si un exemplu de bune practici sunt amplu descrise in numarul din mai-iunie al revistei Agenda Costructiilor.

articol scris de arh. Norana PETRE